artikel

Vänsterpartiet starkt på Anderstorp

Zarko Rakocevic är en av många på Anderstorp i Skellefteå som röstar på Vänsterpartiet. I valdistrikt Anderstorp Östra fick V 16,12 procent i kommunvalet och blev näst största parti efter S som fick 44,96 procent.

Zarko Rakocevic är uppväxt i forna Jugoslavien och utbildade sig till arkitekt. Han var lokalpolitiskt aktiv, men tyckte inte att utvecklingen gick åt rätt håll. Det fanns stora problem.

– Jag valde att ta mig till Sverige och kom 1999 som asylsökande till Boliden. Där fick jag bra kontakter i samhället. Fick jobb med att dela ut direktreklam, hjälpte till med läxor i skolan och var med om att starta ett basketbollag.

Flyttade till Anderstorp

Efter fyra år flyttade Zarko till Anderstorp. Han fick sin arkitektutbildning validerad och godkänd i Sverige, praktiserade på fastighetskontoret och fick också ett kortare jobb där.

Det blev inga fler arkitektjobb för Zarko. Däremot har han arbetat som reklamutdelare, lärarvikarie, taxichaufför och nu som personlig assistent. Han har också haft projektanställning inom idrottsrörelsen.

– Jag har varit aktiv som ungdomsledare, tränare och domare i IFK Anderstorp och KFUM Basket. Idrott är ett bra verktyg i integrationsprocessen. Idrotten gör det lätt att få kontakt med föräldrarna.

Mentor och förebild

Zarko vill också nämna Leif Bingebo. Han var till stor hjälp och en mentor och förebild för Zarko.

– Vi hade ett basketlag i div 2 ett år tillsammans med KFUM Basket. Jag hoppas att vi ska få igång basketverksamheten igen. Det finns ett intresse på Tuböleskolan som för övrigt är en bra mötesplats på Anderstorp.

Zarko är väl insatt i svenska valsystemet och hur demokrati ska fungera. Han har ställt upp som röstmottagare i 16 år och blir nu också ersättare i valnämnden för V.

Varför gick du med i Vänsterpartiet?

– Jag kände helt enkelt att det var dags att engagera mig politiskt och Vänsterpartiet är rätt parti.

Varför har V ett så starkt stöd på Anderstorp?

– Som anderstorpare vet jag att folket ger feedback på dom satsningar som Vänsterpartiet står bakom, inte minst inom idrott och fritid.

Det blev fortsatt majoritet för S+V i Skellefteås kommunfullmäktige. Detaljer om årets val finns på www.val.se.

text och foto: Waldemar Mellquist

Valresultat för Anderstorp Östra

 

Kopiera länk