artikel

Dags att gå från ord till handling

Här kan du läsa hela motionen, som skrivits av Weidan Gong och Marie Bergslycka. De hänvisar bland annat till Umeå kommun som för ett aktivt arbete för jämställdhet.

Skellefteå kommun har tillsammans med 107 andra kommuner skrivit under CEMR-deklarationen, den europeiska deklarationen för jämställdhet. För oss i Vänsterpartiet är jämställdhet i likhet med den utgångspunkt som finns i deklarationen – jämställdhet är en grundläggande rättighet. I deklarationen finns sex principer:

1.    Jämställdhet är en grundläggande rättighet

2.    För att jämställdhet ska garanteras måste flerfaldig diskriminering och andra orättvisor bekämpas

3.    Ett representativt deltagande av kvinnor och män i beslutsprocessen är en förutsättning för ett demokratiskt samhälle

4.    Att avskaffa stereotypa uppfattningar om kön är avgörande för att uppnå jämställdhet

5.    Jämställdhetsintegrering av alla kommuners/regioners verksamheter är nödvändiga för att främja jämställdhet

6.    Att handlingsplaner och program har tillräcklig finansiering är nödvändigt för att jämställdhetsarbetet ska nå framgång

På kommunens hemsida står följande att läsa:

Som stöd i arbetet med att jämställdhetsintegrera kommunens verksamheter har Skellefteå kommun deltagit i SKLs (Sverige kommuner och landstings) program hållbar jämställdhet under 2012-2013. Projektet är nu avslutat.

I det fortsatta arbetet har kommunstyrelsen beslutat

1.  Jämställdhetsintegrering ska tillämpas i kommunens olika verksamheter. Detta innebär ett kontinuerligt pågående arbete för att öka jämställdheten och åstadkomma hållbar jämställdhetsutveckling.

2. Nämnderna har i uppdrag att integrera och synliggöra jämställdhetsarbetet i ordinarie styrdokument, till exempel bokslutsrapporter. Detta innebär att synliggöra prioriteringar, utföra arbetet och göra uppföljningar.

Dessa två utgångspunkter kräver aktivt arbete och en tydlig riktning för att uppnå det CEMR- ämnar. Hur ska tillämpningen ske i kommunens verksamheter och hur ska nämnderna synliggöra jämställdhetsarbetet? Utifrån vår erfarenhet från nämndsarbetet krävs en kompetenshöjning på området och en tydlig viljeriktning för att dessa målsättningar inte ska stanna vid fina ord i dammiga dokument. För att förverkliga de mål som kommunen och CEMR satt upp vill vi att kommunen upprättar en jämställdhetspolitisk handlingsplan.

För att kunna upprätthålla kompetens och bidra till det övergripande arbetet i kommunen föreslår vi dessutom att kommunen samlar kompetensen förslagsvis hos en jämställdhetsstrateg eller ett kommunövergripande jämställdhetsutskott som kan bistå nämnder i det jämställdhetspolitiska arbetet. Vi anser att det är ett bättre tillvägagångssätt än att varje nämnd ska ha ansvar för att utbilda och bibehålla denna kompetens. En utsedd strateg/utskott kan dessutom på ett effektivt och lättare sätt få en överblick och samordna kommunens jämställdhetsarbete.

Vi behöver inte titta längre bort än till Umeå kommun för att se exempel på ett aktivt arbete för jämställdhet.  Umeås Jämställdhetsutskott har bland annat till uppgift att initiera, granska och följa upp kommunövergripande frågor ur ett jämställdhetsperspektiv, att utveckla strategier för att uppnå jämställdhetsmålen och att öka medvetenheten om vikten av ett jämställdhetsperspektiv inom olika politikområden.

Det här är ingen kontroversiell fråga utan i våra ögon en självklarhet.  Vår motion knyter an till den femte principen i CEMR-deklarationen ”Jämställdhetsintegrering av alla kommuners/regioners verksamheter är nödvändiga för att främja jämställdhet” och är ett sätt att uppfylla detta.

Vänsterpartiet anser att det är dags att gå från ord till handling och att det jämställdhetspolitiska arbetet får det utrymme som frågan förtjänar!

Vänsterpartiet yrkar därför: 

·  Att kommunen ska ta fram en jämställdhetspolitisk handlingsplan. 

·  Att handlingsplanen följs upp regelbundet.

·  Att kommunen samlar jämställdhetskompetens hos tex en jämställdhetsstrateg eller ett jämställdhetsutskott. 

Skellefteå 2019-11-21

Weidan Gong och Marie Bergslycka

Kopiera länk